JEZERA

Kao jedno od najuređenijih mjesta u Hrvatskoj, Jezera na jugoistoku otoka Murtera simbol su onog najljepšeg što Dalmacija i Mediteran nude. Mjesto ribara i pomoraca diči se kristalno bistrim morem, autentičnim običajima, kamenim ulicama i bogatom poviješću još od antičkih vremena. Pet godina zaredom Jezera su ovjenčana Plavim cvijetom Hrvatske turističke zajednice, najprestižnijim priznanjem za ljepotu i uređenost okoliša, što ih čini nezaobilaznim mjestom na karti hrvatskog turizma.

Iz prekrasnih uvala, gdje se miris mora miješa s mirisom bora, lavande, ružmarina, masline, redovito kreću turistički brodovi prema Kornatima i Slapovima. Ljeti Jezera privuku brojne goste, koji osim u kupanju i sunčanju uživaju i u manifestacijama.
Od događanja treba spomenuti Jezerske dane mora u srpnju i kolovozu koji uključuju manifestacije poput večeri folklornih skupina i klapa, ribarske fešte, degustaciju slastica i pića od smokve, večeri poezije, natjecanje u starim vještinama i športovima.Krajem rujna Jezera su i mjesto održavanja međunarodnog natjecanje u športskom ribolov Big Game Fishing.

Turizmu doprinosi i ukusna hrana bogata svježom ribom. Ako želite kušati nešto od tradicionalnih jezerskih jela tada na meniju potražite nazive: prispalji, suha obotnica s jajiman, brudet od šušenih moli s kumprilman, zelenjak.... Uz nagrađivanu ACI marinu Jezera, turističko naselje Jezera Village je glavni čimbenik turizma u Jezerima, ali i na cijelom otoku Murteru. Svojom ponudom i kvalitetom, pretvorio je ovo malo ribarsko mjesto u pravi mali mediteranski raj za turiste.

OTOK MURTER

Otok Murter, najveći otok na šibenskom području, smješten u srednjoj Dalmaciji, na vratima Kornatskog otočja, odvojen je od kopna samo kratkim pokretnim mostom. Murter je privlačna točka nautičara, ali i svih ljubitelja tihog odmora. Veći dio otoka prekriven je stoljetnim stablima maslina i smokve što su i glavne tradicionalne kulture koju uzgaja domaće stanovništvo.

Osim Murtera kao najvećeg i najstarijeg naselja, na otoku se nalaze još tri mjesta: Betina, Jezera i Tisno.  Mjesto Jezera glasi kao jedan od najsnažnijih srednjodalmatinskih ribarskih centara, a njegov glavni adut, osim nautičkog turizma, je turističko naselje i kamp Jezera Village. U ljetnoj sezoni na Murteru se organiziraju razna sportska natjecanja, a prethodi im travanjska regata Murter - Kornati kao svojevrstan uvod u sezonu. Tradicionalne svečanosti su Sv. Roko (16. kolovoza) i Murterska fešta blagdana Male Gospe (8. rujna).
Murterski akvatorij i kornatski arhipelag omeđeni su i ispresijecani s čak 14 pomorskih kanala, vrata i prolaza. Zbog blizine Kornata, sigurnih i odlično opremljenih marina, otok Murter je važno središte nautičkog turizma na Jadranu. Na otoku Murteru i obližnjim Kornatima postoji čak 5 marina, a u gradu se nalazi i brodogradilište, opremljeno za izradu svih vrsta malih i srednjih plovila. Marina Hramina nalazi se na sjeverozapadnom dijelu otoka Murter. Marina Betina smještena je na sjeveroistočnoj strani otoka Murtera, u istoimenom mjestu. Mjesto Jezera se mogu pohvaliti ACI-jevom marinom koja je jedna od najnagrađivanijih i ekološki najosvještenijih nautičkih centara sjeverne Dalmacije te dobitnica Plave zastave. Osim marina na otoku, treba spomenuti i kornatske marine ACI marinu Žut i Pišker.

Otok Murter nadaleko je poznat po prekrasnim uvalama i plažama među kojima se izdvajaju plaža Luke, Slanica, Podvrške, Čigrađa i Lovišće. Plaže i okolica uz razne ostale sadržaje i škole pružaju mogućnost aktivnog odmora uz jedrenje, ronjenje, tenis, trčanje, vožnju biciklom, boćanje, windsurfing, jogging, iznajmljivanje brodova.

        Sva prava pridržana. 2016. Frigo-tehnik.

+385 (0)91 300 9622   info@smjestaj-mia-murter.com